Categorieën
Konst

Tommy Jansson

Redan vid 10 års ålder fick jag min första kamera och nu vid 65 års ålder är kameran fortfarande en ständig följeslagare. 

Mycket har hänt inom foto på den tiden. Den vanligtvis svartvita filmen som jag i tonåren framkallade och kopierade i grannens mörkrum har nu bytts till digitala filer som är ”photoshoppade” och utskrivna på färgskrivare. Jag använder dock sällan bildbehandlingsprogrammet till annat än att beskära bilder och justera ljus, skärpa och kontrast. Mitt gamla enkla program som följde med en scanner som jag köpte 2007 klarar inte så mycket annat, men det räcker för mig. 

Kameran jag använder är en Pentax, precis som på 60-talet. De gamla objektiven från ungdomen kan faktiskt fortfarande användas på den moderna kameran, men då blir den manuell. Fantastiskt! Jag har länge hållit fast vid att fotografera med dia i vissa situationer, men de sista diafilmerna som låg i frysen slängde jag för ca 2 år sedan, så numera är jag helt digital.

Jag bor sedan några år tillbaka i Borgholm och Södvik. Motiven söker jag numera oftast i den Öländska naturen. Fåglar intresserar mig eftersom det är tekniskt utmanande och ibland väldigt tålamodsprövande att fotografera dem. Jag har rest mycket och under mina resor som tagit mig till över 40 länder har fotograferandet alltid varit i fokus.